Boka en tid direkt!
Finn ditt lugn - Dr Iman Nurlin

Det finns forskning på hur långvarig psykisk stress, såsom den vi upplever pga pandemin, påverkar välbefinnandet. Jag brukar föreläsa om vikten av att normalisera stressnivåer då hormoner i kroppen påverkar alla organ (hjärta/kärl, tarmsystemet, hjärnas funktion och t o m huden). Oron som många känner kan för vissa vara paralyserande - då kan man behöva söka professionell hjälp - men för de flesta så räcker det med att bibehålla eller skapa rutiner och finna sitt lugn i stormen. Förutom att hålla god handhygien, isolera sig om man uppvisar sjukdom och undvika stora folksamlingar – så kan man göra annat för att hålla sig frisk. Vetenskapligt stöd finns för att många saker kan leda till att minska ångesten och bibehålla psykisk och fysiska hälsan - utan mediciner. Det kan vara överväldigande att ta tag i alla rutiner, men att göra några förbättringar än inga alls. Några av de tips på saker som har vetenskapligt bevisad effekt:

Rör på dig på något sätt
Promenad i skogen, dansa till din favoritmusik, lätt gymnastik eller stretching i hemmets lugna vrå. Detta frisätter endorfiner, ökar välbefinnandet, minskar stress, kan förbättra sömnen, lindra ångest och depression.

Sov gott!
Återhämtningens tid - då stresshormoner är som lägst och vi samlar kraft för att hantera livet.

Andas och känn efter
Oavsett om det är genom meditation, mindfulness, yoga, tai chi eller en bön – att reducera ångest med dessa metoder kan vara kraftfullt för att må bra på sikt. Bejaka den strategi som fungerar för dig eller testa något nytt.

Mänsklig kontakt och beröring
Detta är livsviktigt! Det är ingen myt att man kan dö av ensamhet och isolering. Om du har någon anhörig som du inte får träffa pga risk för att smitta personen – ring, kör videosamtal och håll kontakten efter bästa förmåga! Kramas med de som är friska/närmaste anhöriga. Dela dina tankar och oro - det kan lindra ångesten.

Ät mer grönt!
En hälsosam kost med mycket grönsaker ger antioxidanter vilket minskar den negativa inverkan som stress kan ha på cellnivå. En sockerrik kost kan öka inflammationen i kroppen och kan bidra till hormonella förändringar. Friterad mat och rött kött är sedan länge känt att kunna påverka hälsan mer negativt än t ex vegetarisk och icke-processad mat. Alkohol i mer än måttlig mängd påverkar både hormoner och organ negativt. Det kan vara klokt att begränsa mängden socker, alkohol och rött kött om man vill ge kroppen bästa förutsättningarna att klara sjukdomstider och långvarig stress.

Fimpa cigaretten
Tobak inducerar inflammation och framkallar många potentiellt cancerframkallande skador i många celler. Om du inte kan sluta helt med tobak - minska mängden. Det finns också stöd att få vid tobaksavvänjning. Enligt läkare som jobbar med intensivvård för COVID19-sjuka patienter så ser man samband att rökare blir sjukare och återhämtar sig mycket sämre. Var rädd om dig och våga be om hjälp - det är tufft att sluta men är möjligt!


Den fula baksidan av skönhetsindustrin - Dr Iman NurliN

Varför utsätts årligen hundratals personer för en onödig risk och bedrövliga resultat i samband med skönhetsingrepp? Vi är duktiga på mycket i Sverige, men faktum är att skönhetsindustrin är vilda västern. Den är otillräckligt säkrad och reglerad och de som får lida mest är kunden - som oftast är yngre kvinnor. Detta kan handla om laser-, hudvårds-, filler- och botoxbehandlingar och till och med kirurgi.

Tas det inte på allvar för att det är ett "kvinnoproblem" eller för att man tolkar detta som fåfänga behandlingar och att man skylla sig själv om man råkar illa ut? För att man inte bryr sig om säkerheten av dessa individer som vill ha estetiska behandlingar?

Senaste åren har flera svenska läkare och sjuksköterskor belyst problemet med injektionsbehandlar och varit engagerade i denna fråga. Vi har även lagt fram förslag så att politiker ska få en inblick i allvaret och förhoppningsvis finna en lösning och driva igenom en nödvändig förändring - för att skydda konsumenter/kunder från de allra onödigaste riskerna.

Via våra sociala medier, frågade vi våra följare om de råkat illa ut i samband med en injektionsbehandling. Tyvärr fick vi höra några skräckhistorier. Som om det inte är nog, så har vi stött på många kvinnor genom åren - som får fel diagnos, fel behandling genomförd med fel teknik eller felaktig produkt. I vissa fall även fått hemskt bemötande inom sjukvården när de tvingats uppsöka vård pga komplikationer relaterade till skönhetsingrepp. I många fall vågar den drabbade inte ens ta upp sina komplikationer med den som orsakade skadan eller problemet. För att de skäms över sina beslut och för att de i vissa fall (oftast!) gynnar en olaglig, undermålig verksamhet.

Olagligt och undermålig? På vilket sätt?
- Det finns krav och riktlinjer på hygien (ventilation, rinnande vatten, etc etc). Det är t ex INTE ok att din behandlare inte har på sig handskar när hen handskas med nålar i ditt ansikte (ökad infektionsrisk).
- Din behandlare måste anmäla verksamheten till kommunen och hantera farligt avfall (alla blodiga nålar) på ett särskilt sätt. Många "hemmafixare" saknar tillstånd och tar inte ansvar för sitt avfall.
-Som alla andra verksamheter i Sverige så måste alla näringsidkare (dvs din behandlare som tar betalt av dig) betala skatt. Alla behandlare som kräver kontantbetalning och vägrar ge dig kvitto begår en olaglig och straffbar behandling. Detta gäller oavsett om du går till en legitimerad eller icke-legitimerad person, om det är en klinik eller hemmafixare som extraknäcker med att spruta fillers på sin fritid.
- En del injektionsbehandlare är påhittiga och marknadsför sig tvetydigt eller kallar sig "certifierade" "injicerare", "läkare anknuten" "master injectors" "skönhetsspecialister" och andra attribut trots att de helt saknar medicinsk kunskap. Så i sak är det korrekt att man kan vara certifierad (dvs fått ett diplom efter en kurs) - men det betyder inte att man är legitimerad läkare, sjuksköterska eller tandläkare med adekvata kunskaper eller nödvändigtvis kan handskas med dina estetiska önskemål.

Vi uppmuntrar våra kunder att höra av sig om man har problem (för undersökning, åtgärd eller ev hänvisning till sjukvård om det så krävs). Olyckligtvis hör och ser vi situationer då vissa s k "skönhetssalonger" hotar att polisanmäla sina missnöjda kunder (ja, du läste rätt!) eller bara vägrar ta hand om de komplikationer som de orsakat. Majoriteten av dessa oseriösa behandlare tar emot kunder hemma, eller på ställen där de är inhyrda någon gång i månaden. Flera av dom saknar medicinsk utbildning och har bara gått en en enstaka kurs. Oroväckande så saknar de beredskap, kunskap och behörighet att skriva ut akutläkemedel (vilket vi tvingas hjälpa till med när deras kunder råkar illa ut!).

Om de inte kunde skicka sina kunder till oss eller andra experter i vår region, hur skulle dessa individer då få hjälp? I fall av vävnadsdöd har man timmar på sig att rädda huden. Detta är alltså en akut situation som kräver åtgärd DIREKT. I dessa fall då utövarna saknar kompetens och läkemedel - är det rimligt att vi på Ribelle Clinic ska behöva omboka våra egna kunder för att dessa utövare orsakar vävnadsdöd, och skickar sina upprörda, rädda, arga och ledsna kunder till oss i desperat försök att rädda upp situationen? Vårt svar: Nej. Punkt slut.

I en del fall kan det bli fina resultat även hos den där nagelteknologen som har ett estetiskt öga, trots avsaknad av medicinsk kunskap. Men, visste du att vi ser komplikationer såsom infektioner, vävnadsdöd och inflammationer med jämna mellanrum? Vad ska då en nagelteknolog göra? I fall då man råkar illa ut som kund, så är det i bästa fall enbart övergående problem - men i enstaka fall så kan det vara ett enormt lidande och en mycket dyr läxa.

Varför pratar vi om detta i ett nyhetsbrev till dig som kanske redan är kund hos oss? För att öka din medvetenhet och belysa att det finns en grupp personer, främst unga kvinnor, som lockas till att genomgå behandlingar. Kanske för att du kan påverka personer i din omgivning - och uppmana dessa att vara rädda om sig själva. Detta är ett stort problem för den som drabbas. En del är lyckligt ovetandes om alla risker som finns och är mer fokuserade på att spara pengar - för det verkar onekligen vara den primära drivkraften till varför man inte går till en riktig klinik och en välutbildad person som jobbar med injektioner eller andra hudförbättrande behandlingar dagligen.

Tack för att du stöttar en verksamhet med legitimerade, certifierade och auktoriserade behandlare som bidrar till ökad kunskap och som vill värna om dig, din säkerhet och där kvalitet, kunskap och trygghet är de starka ledorden sedan 2011.


Följ oss i sociala medier!